Rabu, 16 Ogos 2017

OUR 9TH ANNIVERSARY

Assalamualaikum semua pembaca.


Hari ni merupakan hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke 9. Pejam celik pejam celik dan 9 tahun hidup bersama dan dah 10 tahun lebih kenal each other. Dalam tempoh tu kami telah mengembara ke 13 buah negara dan puluhan bandar-bandar serta ratusan tempat menarik di seluruh dunia. InsyaAllah kalau ada rezeki bulan November ni kami akan berangkat ke Madinah dan Mekah pula untuk menunaikan umrah. Untuk tahun depan sempena meraikan anniversary ke 10 kami merancang untuk menjelajah Eropah sekali lagi. Kali ini kami mahu ke Istanbul, Turki, Itali, Switzerland dan juga Austria. Tengoklah macam mana nanti sama ada perancangan itu kekal atau berlaku rombakan dalam senarai negara yang ingin dilawati. Cadangannya mahu menjelajah Italy selama 7 hari, Swiss 5 hari, Austria 3 hari dan Istanbul 2 hari. Semuanya bergantung juga kepada kelulusan cuti rehat dan juga bajet...kalau ikutkan hati nak saja kembara selama sebulan. Tapi akak sedar diri yang akak kerja makan gaji bukannya macam cik abang bekerja sendiri cuti lulus sendiri..hehehe...


Hari anniversary macam ni akak tak mengharapkan kad pun apatah lagi bunga...Seingat akak dia pernah hantar bunga sekali jer kat akak tu pun masa dapat posting balik ke JB. Dia bukan cheapskate tapi bagi dia daripada bagi bunga mahal macam tu baik dia belanja makan kat Menate ke, TGI Friday ke, Tony Romas ke..lagi berbaloi..memandangkan akak pun memang kaki makan maka akak redha jer tak dapat bunga atau kad..kalau dapat kad pun cuma bertandatangan jer pun..baik tak payah. 






Suami akak romantik dalam cara tersendiri. Yang paling penting dia rajin layan rajuk akak ni haaa...ingat senang ke nak dapat laki yang akan pujuk sampai berjaya..selagi tak berjaya dia tak akan mengalah. Itu yang akak touching sangat tu...dan dan tu juga akak mengada-ngada lebih merajuk sesekali nak suruh dia pujuk...best ooo perasaan kena pujuk tu..romantik sangatttt!! 



Selain tu, dia rajin selitkan duit bawah bekas makeup akak kalau dia outstation..duit jajan katanya (selain duit nafkah dan belanja shopping setiap bulan)...jajan beratus ringgit mau gemuk bini dia ni...hahaha...sekali tu akak tak perasan pun duit tu sampai dia dah nak sampai rumah baru akak perasan...hehe...Selain tu, dia sangat memahami minat akak..baru whatsapp dia cakap Naelofar ada keluar stok baru dan dan tu dia tanya harga dan tak sampai lima minit whatsapp akak kata dah masukkan duit dalam akaun untuk beli online..haisshhh...mana la akan tak bertambah-tambah sayang kat dia. Lagi satu yang akak suka sangat tu pagi-pagi dia mesti buka dan tutupkan pintu pagar setiap kali akak pergi dan balik kerja (kalau dia balik awal)...rumah sewa kitaorg ni tak ada pintu pagar automatik ye..tunggu pasang kat rumah sendiri jer bila pindah ke Kajang tahun depan (doa-doakanlah ye..lagi cepat akak naik pangkat lagi cepat akak dapat pindah for good ke rumah sendiri yang dah lima tahun siap tu).


Yang paling penting sekali, dia sangat hormat akak sebagai isteri dia dan mementingkan perasaan akak dalam apa jua keadaan dan menerima segala kekurangan dan kelebihan akak. So, sekarang rasanya suami akak romantik tak walaupun tak suka bagi bunga dan kad?!...hehe...Itulah suami akak dunia akhirat jodoh terbaik yang telah Allah atur untuk akak...I love u abang! Maafkan segala salah silap ayang...I will try my best to be a good wife. Semoga rumahtangga kita kekal ke akhir hayat. 

PENANG & REVIEW H BEACH SUITES AT RAINBOW PARADISE BEACH RESORT

Assalamualaikum semua
Dah lama rasanya nak update pasal trip ke Penang hari tu tapi memanjang tak ada masa. Best juga rasanya menghabiskan masa dengan ibu bapa, abang, kakak ipar dan anak-anak buah. Kami menginap di H Beach Suites yang sebenarnya terletak di Rainbow Paradise Beach Resort. H Beach Suites ini dikendalikan oleh owner suites tersebut dan diiklankan melalui Agoda. Ada bilik yang diuruskan oleh pihak hotel sendiri. Hotel ini terletak di Tanjung Bungah dan kami cuma dikenakan charge sebanyak RM128 untuk satu bilik. Kalau tempah dengan pihak hotel harga mencecah RM300++ untuk sebuah suite family. Abang saya terkejut bila masuk ke bilik kerana expectationnya bilik biasa-biasa saja berdasarkan harga yang dibayar tetapi bilik yang kami dapat sangat besar dilengkapi dengan 2 katil Queen di setiap bilik dan bilik semuanya menghadap laut. Kolam renangnya pun sangat besar dan mempunyai private beach sendiri. Kesimpulannya pilihlah yang terbaik pada kadar yang berpatutan...hehe...



















Hotel kami


My mum and my sister in law




Pemandangan sunset



Kami sempat ke Bukit Bendera sebab menunaikan hasrat suami yang tidak pernah ke sana, ke Armenian Street dan juga ke Padang Kota Baru untuk makan pasembor dan juga makanan-makanan lain yang popular di Pulau Pinang. Oklah, malas giler dah nak menulis ni...tengok gambar-gambar kat bawah ni jer lah ye..adios!




Bukit Bendera






Pasembor at Padang Kota Baru





My parents and their son in law




Armenian Street


















Rabu, 31 Mei 2017

PEMANDANGAN DARI GUNUNG JERAI YANG AWESOME!!

Assalamualaikum semua pembaca blog akak...


Kali ni akak nak bercerita tentang cuti-cuti Malaysia akak di negeri kelahiran akak iaitu negeri Jelapang Padi serta Penang dan juga Perlis. Tapi hari ni akak nak bercerita tentang kecantikan pemandangan dari Gunung Jerai yang sangat awesome itu! Akak nampak laut, pulau dan juga sawah padi terbentang luas dari atas Gunung Jerai. 


Gunung Jerai boleh dinaiki menggunakan kenderaan biasa seperti kereta, van mahupun motorsikal. Jarak cuma 12 KM untuk ke atas gunung dari kaki gunung dan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Kat atas tu cuma ada satu hotel sahaja iaitu The Regency Jerai Hill Resort dan ada beberapa jenis bilik serta chalet yang harganya bermula dari RM300++ hingga 500++..kadangkala ada offer atau bukan peak season boleh la dapat dalam RM200++ untuk bilik yang paling murah. Al maklumlah satu-satunya hotel kat atas tu..haruslah harga agak mahal namun pemandangan yang sangat awesome kat atas tu membuatkan harga yang harus dibayar itu berbaloi. Tapi kami tak bermalam di sana kerana kami hanya singgah dalam perjalanan pulang daripada bercuti di Penang ke Jitra. Nak pergi ke sana senang sahaja keluar ikut exit Gurun dan seterusnya ikut arahan waze...hehehe...


Tapi bila tengok pemandangan yang sangat awesome kat atas tu kami berangan nak datang lagi dan book bilik mahal yang betul-betul mengadap pemandangan sawah dan lautan. 7 tahun lepas akak pernah dapat cabutan bertuah penginapan percuma kat The Regency tu tapi akak sedekahkan kat abang akak sebab akak tak sempat balik Kedah. Mana nak sempatnya akak kena pergi dalam tempoh sebulan...masa tu tak dapat balik Kedah pula..so, memang rezeki abang akak sekeluargalah untuk menginap kat situ. Diaorang cakap best sebab tu akak berazam nak naik juga nak tengok best ke tak best hotel tu. Hotel kat situ ada swimming pool dan taman permainan kanak-kanak juga. Cuaca tak lah sejuk sangat masa kami pi tapi memang nyamanlah. Tapi kakak ipar cakap kalau time baru lepas hujan memang sejuk yang amat sampai berkabus. 


Memang best naik kat atas tu sambil minum kopi di cafe yang terdapat di situ dan menikmati pemandangan yang menarik dari atas gunung. Ada masjid juga di dalam kawasan hotel tersebut, so tak perlu risau kat mana nak solat kalau pergi balik hari. Nak tengok awesome ke tak pemandangan kat atas tu silalah tengok gambar-gambar akak sekeluarga kat bawah ni ↷




With my mum and my Sister In Law




Suami akak dan bunga-bungaan segar


Dalam kawasan resort








Pemandangan yang awesome!







Keluarga satu-satunya abang akak. Anak sulung mereka tiada sebab universiti belum cuti. Yang tersengih besar tu baru dapat 10A SPM lepas. 





Yang bumbung oren tu bilik best sebab mengadap pemandangan..harga pun of course lah "best" jugak!!









Pemandangan dari cafe yang kami singgah minum petang


Latte and nasi lemak just can be friend sometimes...ini Malaysia maa!!



Adui..rosak pulak gambar ni..anak buah akak tu dah tak sabar nak makan padahal makanan masih banyak belum sampai...hehe..