Rabu, 31 Mei 2017

PEMANDANGAN DARI GUNUNG JERAI YANG AWESOME!!

Assalamualaikum semua pembaca blog akak...


Kali ni akak nak bercerita tentang cuti-cuti Malaysia akak di negeri kelahiran akak iaitu negeri Jelapang Padi serta Penang dan juga Perlis. Tapi hari ni akak nak bercerita tentang kecantikan pemandangan dari Gunung Jerai yang sangat awesome itu! Akak nampak laut, pulau dan juga sawah padi terbentang luas dari atas Gunung Jerai. 


Gunung Jerai boleh dinaiki menggunakan kenderaan biasa seperti kereta, van mahupun motorsikal. Jarak cuma 12 KM untuk ke atas gunung dari kaki gunung dan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Kat atas tu cuma ada satu hotel sahaja iaitu The Regency Jerai Hill Resort dan ada beberapa jenis bilik serta chalet yang harganya bermula dari RM300++ hingga 500++..kadangkala ada offer atau bukan peak season boleh la dapat dalam RM200++ untuk bilik yang paling murah. Al maklumlah satu-satunya hotel kat atas tu..haruslah harga agak mahal namun pemandangan yang sangat awesome kat atas tu membuatkan harga yang harus dibayar itu berbaloi. Tapi kami tak bermalam di sana kerana kami hanya singgah dalam perjalanan pulang daripada bercuti di Penang ke Jitra. Nak pergi ke sana senang sahaja keluar ikut exit Gurun dan seterusnya ikut arahan waze...hehehe...


Tapi bila tengok pemandangan yang sangat awesome kat atas tu kami berangan nak datang lagi dan book bilik mahal yang betul-betul mengadap pemandangan sawah dan lautan. 7 tahun lepas akak pernah dapat cabutan bertuah penginapan percuma kat The Regency tu tapi akak sedekahkan kat abang akak sebab akak tak sempat balik Kedah. Mana nak sempatnya akak kena pergi dalam tempoh sebulan...masa tu tak dapat balik Kedah pula..so, memang rezeki abang akak sekeluargalah untuk menginap kat situ. Diaorang cakap best sebab tu akak berazam nak naik juga nak tengok best ke tak best hotel tu. Hotel kat situ ada swimming pool dan taman permainan kanak-kanak juga. Cuaca tak lah sejuk sangat masa kami pi tapi memang nyamanlah. Tapi kakak ipar cakap kalau time baru lepas hujan memang sejuk yang amat sampai berkabus. 


Memang best naik kat atas tu sambil minum kopi di cafe yang terdapat di situ dan menikmati pemandangan yang menarik dari atas gunung. Ada masjid juga di dalam kawasan hotel tersebut, so tak perlu risau kat mana nak solat kalau pergi balik hari. Nak tengok awesome ke tak pemandangan kat atas tu silalah tengok gambar-gambar akak sekeluarga kat bawah ni ↷




With my mum and my Sister In Law




Suami akak dan bunga-bungaan segar


Dalam kawasan resort








Pemandangan yang awesome!







Keluarga satu-satunya abang akak. Anak sulung mereka tiada sebab universiti belum cuti. Yang tersengih besar tu baru dapat 10A SPM lepas. 





Yang bumbung oren tu bilik best sebab mengadap pemandangan..harga pun of course lah "best" jugak!!









Pemandangan dari cafe yang kami singgah minum petang


Latte and nasi lemak just can be friend sometimes...ini Malaysia maa!!



Adui..rosak pulak gambar ni..anak buah akak tu dah tak sabar nak makan padahal makanan masih banyak belum sampai...hehe..






Sabtu, 27 Mei 2017

SIRIH PULANG KE GAGANG

Assalamualaikum semua pembaca yang dirahmati Allah selalu..


Kali ini akak nak bercerita tentang arwah nenek akak yang meninggal dunia pada 6 May 2017 yang lalu pada usia 88 tahun. Pada mulanya akak telah mengambil tiket Flight MAS untuk pulang ke kampung bercuti pada 7 May hingga 12 May 2017. Masa akak ambil tiket flight tu memang niat akak nak balik menjenguk kampung halaman yang telah 10 bulan akak tidak jejakkan kaki itu. Walaupun akak jarang balik ke Kedah tapi boleh dikatakan setiap dua bulan sekali akak akan berjumpa mak bapa akak di rumah adik di Kajang. Actually akak ada rumah di Kajang Hillpark 2 yang akak jenguk setiap bulan untuk dibersihkan. Akak memang akan tidur di rumah akak kalau ke Kajang memandangkan rumah tu sudah fully renovated dan dah ada meja makan baru, build in wardrobe, katil, dan dapur segala. Jarak rumah akak ke rumah adik akak tu sangatlah dekat dalam 1 KM jer kot or less..akak tak sure tak pernah pulak akak check kat dalam waze.


Berbalik kepada cerita balik kampung akak tadi, masa akak ambik tiket tu arwah nenek (tok) akak belum lagi nazak cuma dia sakit tua. Ingatan dia pun dah lemah dan bercakap pun dah tak tahu butirnya. Nak dijadikan cerita akak bertolak dari JB ke Kajang pada hari Jumaat 5 May tu sebab cadangnya nak pergi house warming mak sedara suami akak di Seremban keesokan harinya. Disebabkan akak agak busy mengemas baju segala, akak hanya check whatsapp akak selepas akak dah bertolak ke Kajang..masa tu rasanya dah sampai Simpang Renggam. Bila tengok whatsapp dari abang akak baru akak tahu nenek akak dah nazak sangat dan maybe akan diambil Allah bila-bila masa sahaja. Akak cuba call MAS tetapi malangnya tiket yang ada pada pukul 7 petang itu bernilai RM600++ utk dua org setelah diambil kira jumlah tiket terdahulu. Manakala untuk pagi Sabtu pulak nilainya juga agak tinggi, Memandangkan adik akak juga gagal mendapatkan tiket ETS maka kami bersetuju untuk pulang ke kampung dengan menaiki kereta adik akak. Nasib baiklah kereta MPV dia mampu memuatkan keluarga dia dan kami berdua suami isteri. 


Kami sampai ke kampung pada pukul 12.30 malam dan kami terus ke rumah pakngah yang bersebelahan dengan rumah bapa akak dan juga rumah nenek yang kami panggil tok. Tapi dah lama juga tok tak duduk di rumah dia sendiri sejak dia makin uzur. Seolah-olah menunggu kami, tok menghembuskan nafas terakhirnya pada keesokan harinya Sabtu jam 10.40 pagi. Actually kami adik-beradik tidak terlalu rapat dengan tok kerana dia banyak tinggal dengan maklang dan at one time hampir 4 tahun dia tinggal dengan keluarga maklang di USA kerana paklang bertugas sebagai diplomat di Los Angeles. Kami tidak ada banyak kenangan bersama cuma yang akak tahu tok akak memang pandai masak dan dia rajin mengajar kami untuk membuat kerja rumah dengan betul. Tok akak juga champion masak bubur kanji dan serunding daging...terasa-rasa keenakan bubur kanji (lambuk) yang beliau pernah masak dulu. 


Rumah nenek akak sangat unik..direka oleh pakjang akak yang merupakan seorang arkitek. Rumah itu diberi nama Puri Ibu dan pernah memenangi award single residential building category oleh Persatuan Arkitek Malaysia(PAM). Bapa akak merupakan builder untuk rumah ini. Akak ingat lagi masa rumah ni mula-mula siap ramai orang sama ada yang dikenali atau tidak dikenali atau yang cuma lalu di jalan sanggup berhenti dan meminta izin untuk tengok rumah ini. Masa tu tak ada smartphone lagi kalau tidak harus dah masuk FB. Seingat akak rumah ni siap masa awal 2000. Akak tak ingat exactly tahun bila tapi masa tu rasanya akak baru habis study kat UIA. Anugerah tu ada bapa akak letak kat ruang tamu rumah..lupa pulak nak snap gambar. Tapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini rumah itu telah ditinggalkan kosong tidak dihuni memandangkan tok akak semakin uzur. Rumah juga tak lagi dijaga rapi cuma sesekali dibersihkan. Kolam ikan pun sudah kurang berfungsi disebabkan tidak di maintain kolamnya. 






Sempat singgah makan kat Kedai Kari Kambing 40 hari.


Dalam perjalanan ke Kedah...Abaikan muka mengada-ngada anak buah akak tu!


Rumah tok akak..Puri Ibu



Pic credit to Ibnu Adam Architect


Picture credit to Ibnu Adam Architect...masa ni rumah baru siap dan terjaga rapi


Picture Credit to Ibnu Adam Architect



Ini keadaan rumah sekarang


Tuan rumahnya telah tiada..sedih pula rasanya 😢


Keadaan rumah sekarang







Selain itu, akak turut melawat sawah milik keluarga akak. Selama akak hidup akak tak pernah tahu sawah atau org Kedah panggil bendang keluarga akak kat mana. So, kali ini akak rasa tak salah kalau akak lebih mengenali akar umbi akak.




Cantik tak sawah family akak?



Kereta kuning bapa akak. Sebuah lagi kereta dia adalah kereta Kancil pemberian akak.



REVIEW HOTEL KATERINA, BATU PAHAT

Assalamualaikum para pembaca. Hari ni terasa nak review sikit hotel Katerina yang kami tinggal ketika balik kampung pada cuti labour Day yang lepas. Bukan sengaja tak mahu tinggal di rumah mak mertua tetapi masalah tilam kat rumah mak mertua saya yang dah uzur dan hanya rasa spring yang menyakitkan seluruh badan saya memandangkan saya mengalami masalah reversed cervical spine yang membuatkan tulan leher saya dan tulang belakang akan rasa sakit jika tidak menggunakan bantal dan tilam yang betul. Last time saya balik ke kampung badan saya habis sakit sampaikan saya demam dan menangis sepanjang perjalanan pulang kerana terseksa duduk lama dalam kereta dalam keadaan sakit badan dan demam. InsyaAllah suami akan membelikan tilam yang baru dalam masa terdekat ini untuk kegunaan bila bercuti balik raya nanti. Selain itu, kami juga menebus reward Agoda di mana suami hanya perlu menambah RM90 dan jumlah selebihnya menggunakan reward Agoda yang bernilai lebih kurang RM110.


Kelebihan hotel ni:

1) Interior design hotel ni cantik
2) Bilik deluxe sangat spacious
3) Satu-satunya hotel kat Batu Pahat yang ada kolam renang. Mak mertua datang bawa cucu-cucunya mandi bersama saya dan pakngah mereka di kolam renang itu. Please take note tiada kolam untuk kanak-kanak. Jadi, sila bawa pelampung untuk anak-anak anda mandi.
4) Breakfast yang agak ok..boleh tahan sedapnya dan pilihan makanan yang agak banyak.


Kekurangan:

1) Parking di sekitar hotel sahaja. Tiada parking berbumbung.
2) Tilam dan bantal tak best...sebagai pesakit reversed cervical curve bangun pagi rasa sakit juga tulang leher sampai tulang belakang. Apa la nasib badan..huhuhu!!
3) kelengkapan mandian yang diberi tidak sehebat hotel 4 stars yang lain.
4) Staf hotel agak kurang berpengetahuan. Tanya pasal restoren seberang jalan pun tak tahu restoren tu jual makanan apa dan halal atau tidak



















Suka bebudak ni mandi kolam.


Pemandangan dari bilik hotel kami