Selasa, 3 Januari 2017

SABAH BIRTHDAY TRIP 2016 - Island Hopping (Pulau Sapi, Manukan & Mamutik)

Pada hari ke empat kami di sana, tibalah masa untuk main air pula..dah lama rasanya tak pergi ke pulau sejak ke Pulau Perhentian pada tahun 2015. Lama sangat dah rasanya. Kami ke Jesselton Point dan membuat keputusan untuk membeli tiket ke Pulau Manukan, Sapi dan Mamutik. Malangnya cuaca yang sangat cerah pada mulanya berubah dalam sekelip mata. Jabatan Laut mengarahkan agar semua bot tidak berlepas buat sementara sehingga ribut dan hujan reda. Padahal masa tu dah masuk dalam bot tapi kena keluar semula sebab cuaca di sebelah pulau makin tidak memberangsangkan. 

 

Kami menunggu hampir dua jam untuk hujan reda. Sepatutnya bertolak pada pukul 9 pagi tapi bertolak hampir pukul 12 tgh hari walaupun hujan telah reda pada pukul 11 pagi kerana menunggu bot yang tidak kunjung tiba. Yang mana dah beli tiket dengan company lain dah selamat ke pulau tetapi kami beberapa orang masih tersadai kerana bot tidak kunjung tiba. Teruk betul perkhidmatan company tu. Dah la sampai lambat bila dah ke pulau Manukan bot pula rosak dan kami berdua sahaja yang mengambil tiket untuk ke 3 pulau (orang lain dalam bot kami hanya ambil tiket ke 2 pulau) terpaksa menelefon berkali-kali ke company tersebut dan akhirnya kami disuruh menumpang bot lain untuk ke pulau Mamutik. Memang teruk sangat perkhidmatan company ni. Butiran company adalah seperti gambar di bawah.

 

 

Jangan beli tiket di sini..service suck!


Cuaca yang sangat elok pada mulanya

Berubah dalam sekelip mata

Semangat dah nak gi pulau tetiba kena tangguh.

   

 

Di antara ketiga-tiga pulau tersebut saya merasakan Pulau Sapi paling cantik tetapi Pulau Mamutik lebih kecil dan terjaga rapi manakala Manukan adalah pulau yang lebih besar dan terdapat resort di situ serta terlalu ramai orang dan menyebabkan banyak sampah sarap semasa hari tersebut. Tak puas rasanya Island hopping kali ini kerana kami telah kehilangan 3 jam yang amat berharga sebelum dapat bertolak ke pulau-pulau ini. Badan Pelancongan Sabah mungkin boleh menyediakan toilet yang lebih bersih di pulau-pulau tersebut terutamanya Pulau Mamutik di mana kemudahan bilik mandi dan tandas sangatlah teruk dan rasa nak muntah bila masuk. Saya dan suami terpaksa mandi di pancuran luar sahaja dan masuk ke dalam tandas untuk menukar pakaian..itu pun cuma berada di ruang luar bilik mandi kerana keadaan dalam bilik mandi amat meloyakan dengan ketiadaan paip dan berbau. 



Pulau Sapi




Jeti Pulau Sapi



Pulau Manukan



Pulau Manukan



Pulau Manukan


Pulau Manukan


Pulau Mamutik



Nampak Kota Kinabalu dari Pulau Mamutik

Add caption

Pemandangan sewaktu hampir sunset


Setelah pulang ke hotel, kami bersiap untuk keluar makan di tempat makan malam sebelumnya. Tapi kali ini di kedai lain dan kami memesan hidangan lobster pada kali ini. Setelah puas survey kami memilih satu restoren yang menjual paling murah lobster iaitu RM96 untuk seekor. Besar betul lobster tu..rasa menyesal pulak order ikan sekali sebab dah tak larat nak habiskan. Sebelum tu pun kami dah melantak kepak ayam panggang dan sotong bakar kat gerai di sekitar Pasar Filifina.

 

Pemandangan Hotel Promenade di waktu malam

 

Sempat ke gerai-gerai makan area Pasar Filifina..beli juga sotong bakar dan kepak ayam panggang..sedap!



Tengah syok bershopping di Pasar Filifina boleh pulak si Aril ni datang shooting rancangan Bonda Bonding..kacau betul orang nak shopping..salesgirl tu pun dah tak layan aku..sibuk layan Aril ngan mak dia..😖



 

Kita makan lobster pulak..seekor tapi potong dua dan masak dua masakan berbeza..yummy!!

 



 

Keesokan harinya kami hanya mengambil kesempatan berjalan-jalan lagi di Oceanus mall sebelum makan tengah hari dan check out untuk ke airport. Suami ambil kesempatan untuk ke kedai Golf dan membeli beberapa peralatan golfnya..punyalah jauh datang membeli ye bang! Macamlah kat JB tak ada semua benda tu 😄  Untuk lunch kami makan Nandos sambil melihat keindahan laut...awesome! Untuk ke airport kami naik uber..mudah, murah dan servis tip top! Good bye Kota Kinabalu..kami pasti datang lagi sebab Sabah memang best!







 

Isnin, 19 Disember 2016

SABAH TRIP DAY 3 - SABAH TEA PLANTATION, FISH SPA, RANAU HOT PORING & HOTEL PROMENADE KOTA KINABALU

Assalamualaikum semua pembaca yang mengikuti blog ini atau secara tak sengaja terbaca blog ini. Jarang-jarang dapat update dek kesibukan yang melampau. Sekarang pun tengah busy dengan kerja dan prepare itinerary dan book segala yang perlu untuk trip ke Hong Kong bersama suami dan kedua ibu bapa saya pada bulan Mac 2017 nanti sempena birthday suami saya yang tercinta tu. Kali ini bawa mak dan bapa saya sekali memandangkan sudah lama tak membawa mereka bercuti di luar negara. Kali terakhir kami membawa mereka ke Medan, Indonesia pada 2013. Tahun 2014 dan 2015 bercuti dalam negara sahaja dengan mereka. Walaupun begitu, sebagai anak yang baik (chewah, perasan!) saya tetap sponsor ground tour package parents saya masa mereka ke Bukit Tinggi, Sumatera pada minggu lepas bersama keluarga adik saya manakala adik saya membayarkan tiket penerbangan mereka. Saya tak ikut kerana ingatkan sibuk dengan penutupan akaun hospital rupanya tahun ini awal pulak tarikh penutupan iaitu pada 8 Disember..selalunya dalam 15-18 Disember...dah la MOF kasi notis lambat..last-last kena balik JB dari KL sorang-sorang sebab suami ada kursus di KL time tu (9-13 tu bercuti di KL)..alahai sedihnya mengenangkan nasib dah la gambar-gambar yang adik saya kirimkan melalui whatsapp tu cantik-cantik juga tempat dan pemandangan kat sana.



Ok..dah jauh sangat melalut..let's back to our topic ok! Percutian kami diteruskan pada hari ke tiga dengan mengunjungi Sabah Tea Plantation yang mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai dari Kundasang. Tapi seriously tak secantik Cameron Highland..jalan nak masuk ke situ juga tak bertar dan susunan pokok-pokoknya juga kurang menarik dipandang. Saya tak melepaskan peluang untuk menikmati Ice cream yang dihasilkan daripada teh di ladang ini dan juga merasa keenakan air tehnya. Tapi saya lebih menyukai English breakfast dan Afternoon Tea yang saya beli di London dan Harrods KL. Cuaca juga panas di sini tak macam di Kundasang. Kami turut membeli sedikit teh untuk dibawa pulang. 














Seterusnya kami ke Kampung Luanti yang berdekatan dengan Sabah Tea Plantation ini untuk buat fish spa kat Sungai Moroli. Boleh tahan banyak ikan-ikan kat situ. Saya difahamkan ikan-ikan kelah yang banyak di sungai tersebut. Bayaran masuk ialah RM5 untuk 15 minit dan tambahan RM1 untuk makanan ikan. Of course la saya terjerit-jerit ketakutan sebelum masuk ke dalam air lagi..over mak nak! Last-last tak masuk pun..dok posing cantik jer kat tepi tu sambil ambil gambar suami saya yang macho membiarkan kakinya di gigit-gigit ikan tu. Saya masuk sekejap jer untuk ambil gambar..itupun siap pakai beach & pool shoes sambil memijak kepala-kepala ikan yang nak gigit kaki saya..hehehe...boring ikan tu lalu lari menyelamatkan diri dari dipijak-pijak oleh manusia penggeli tahap dewa macam saya :-)







Nampak tak siap pakai beach & pool shoes tu..hehehe..



Perjalanan kami diteruskan ke Hot Poring Ranau. Tapi kolam Hot Poringnya tidaklah sevogue kolam hot poring kat Lost World of Tambun...sekadar boleh-boleh saja..kat sini juga ada Taman Rama-Rama dan Canopy Walk yang sangat tinggi tu. Kata tukang jual tiket tu dalam 500 meter kena daki ke atas tapi kami rasa macam lebih tinggi daripada itu dan penat macam nak mati..sumpah tak nak naik dah sampai bila-bila..pancit giler..tenaga out! Menyesal giler naik atas tu. Sudah sepuluh tahun tak panjat gunung memang pancit habis dan minat nak memanjat tu dah pudar ditelan zaman. Canopy Walk kat situ sangat tinggi di antara pokok-pokok yang sangat tinggi dan curam-curam bukit..mata langsung tak berani nak pandang bawah..giler scary..taubat tak nak naik lagi dah! Sampai bawah kami melantak dulu kat restoren kat situ. Harga standard hotel..makanan dihias cantik tapi rasa out! Stress mak nak bila makan makanan tu mahal tapi rasa tak sedap..dah la penat, maka makanlah juga walaupun mulut tetap mengomel tak puas hati. Lepas makan ingat nak mandi sebab dah berpeluh sakan tapi bila tengok ramainya kanak-kanak sekolah buat rombongan kat situ terus tak jadi apatah lagi bila masuk toilet dan bilik persalinan..aduhai! Bila la org Malaysia nak jadi pembersih macam orang Jepun. Nak buang air pun terus tak jadi..sanggup tu tunggu singgah stesyen minyak dalam perjalanan balik ke KK. Kesian suami saya dah la kepenatan nak kena drive balik ke KK pulak..sepatutnya datang ke Hot Poring dulu pada hari sebelumnya..barulah tak kepenatan nak drive balik ke KK.

 








Pancit masa nak naik..asyik berhenti rehat







Muka kepenatan





Nasi goreng mahal..muka nampak cun sebab pakai beauty camera..kalau tak..huhuhu!!

Kami sampai ke Hotel Promenade dah pukul 8.15 malam. Check in ke bilik deluxe mengadap laut terus kepenatan hilang tiba-tiba. Malam tu sempat lagi pergi food hunting dekat area kedai-kedai makan dekat Hotel Hyatt kat replika ikan tu. Hotel Promenade best sebab berdepan dengan Oceanus Mall yang ada Hard Rock Cafe di dalamnya...Saya cuma membayar lingkungan RM500 untuk harga bilik untuk dua malam. Tapi yang sedikit tak bestnya kena bayar parking setiap kali parking kat situ. Nasib baik pagi esok dah nak pulangkan kereta kalau tidak jenuh juga nak bayar parking berkali-kali. Malam itu kami tidur dengan kenyangnya dan nyenyaknya kerana keesokan hari nak bersnorkling pula di beberapa pulau Manukan, Sapi dan Mamutik.




Pemandangan indah dari bilik hotel kami





 

Ikan kerapu sangat murah kat KK..besar tu RM18 jer..heaven!